Η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας

Η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας

Από τις εικόνες του ξύλινου και κακότεχνου μάλλον τέμπλου, το οποίο έχει καλυφθεί με μια νεώτερη επένδυση, “γαρνιτούρα”, ξεχωρίζει ασφαλώς η εικόνα της Παναγίας. Είναι αφιερωμένη στην ιερή “Κοίμησή” Της.

Πρόκειται για την περίφημη ιστορική και θαυματουργική εικόνα της Παναγίας από κυρομαστίχη. Όλα τα θαύματα που αναγράφονται σε επόμενη ενότητα από τη Χάρη Της έγιναν. Απ’ αυτή πήρε τ’ όνομά του και το αρχικό-μοναχικό εξωκλήσι και το σημερινό Μοναστήρι. Μαζί με τα υπάρχοντα τμήματα των λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, του Αγίου Αρσενίου του Καπαδόκη και της Οσίας Ξένης, αποτελεί τον ανεκτίμητο και μοναδικό θησαυρό της μονής. Χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές όλων των ηλικιών, αφήνουν την ψυχή τους να γονατίσει μπροστά στη Μεγάλη Μάνα ψάλλοντες το: “… πεποιθότες επί την Σην κατεφύγαμεν αντίληψιν κραταιάν, και προς την Σην σκέπην ολοψύχως εδράμομεν και γόνυ κλίνομεν Δέσποινα… πρόφθασον θερμή προστασία… χείρα ημίν δος βοηθείας… Επίβλεψον εν ευμενεία… Εις Σε μόνην ελπίζομεν… και επί Σε θαρρούντες κατεφεύγομεν…”

Έχει ύψος 50 εκ. και πλάτος 35. Κατά τον αείμνηστο φίλο και συμφοιτητή Θωμά Προβατάκη, καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι εικόνα του 15ου ή το αργότερο του 16ου αιώνος. Είναι έργο αγνώστου καλλιτέχνου. Πριν να αυτό-αποκαλυφθεί, με το θαυματουργικό τρόπο που σημειώσαμε σε άλλη ενότητα, βρισκόταν, σύμφωνα πάντα με την τοπική παράδοση που φθάνει τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στη θέση του Πύργου στην περιοχή Αχλάδι, πολύ πιο νότια δηλαδή από τη σημερινή της θέση. Είναι άγνωστο πόσα χρόνια πριν από τη μετατόπιση αυτή ήταν κτισμένο προς τιμήν της το εκκλησάκι που καταστράφηκε από τους πειρατές. Από την υγρασία του τόπου, την πολυκαιρία και προπάντων από την “ταλαιπωρία” που πέρασε η εικόνα λόγω της θρησκευτικής ευλάβειας των πιστών, που ο καθένας ήθελε να αποσπάσει κάτι για “φυλαχτό” όπως γινόταν σ’ όλες τις ανάλογες περιπτώσεις μέχρι σήμερα, πριν μπουν μπροστά απ’ αυτές προστατευτικά κρύσταλλα, η εικόνα έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό και τα πρόσωπα είναι δυσδιάκριτα. Φαίνεται πάντως η μορφή της Παναγίας μας, που βρίσκεται στο επάνω μέρος της εικόνος, μέσα σε μια ολόφωτη νεφέλη, ενώ δεξιά και αριστερά της βρίσκονται οι δύο Αρχάγγελοι οι οποίοι και την προσκυνούν. Εικονίζεται μάλλον στο σημείο αυτό η Μετάσταση της Θεοτόκου. Στη μέση της εικόνος διακρίνεται πολύ αμυδρά η μορφή του Κυρίου μας, ο οποίος κρατεί στα χέρια του την ψυχή της Παναγίας ενώ τον περιβάλλουν οι Άγιοι Απόστολοι (όπως εικονίζεται και στη μεγάλη αγιογραφία του νότιου τοίχου). Τέλος στο κάτω μέρος της εικόνος φαίνεται αρκετά καθαρά το σεπτό σκήνωμα της Θεοτόκου. Σήμερα είναι καλυμμένη με πλήθος αφιερωμάτων, συγχρόνων αλλά και παλαιοτέρων. Ένα απ΄ αυτά, που παριστάνει ένα χέρι, αναγράφει τη χρονολογία 1897 καθώς και την παρακάτω ενθύμηση: “Εν Κων/λι Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΗΣ ΤΗ 15  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΙΣ Χ. (ΩΡΙΟΝ) ΜΑΡΙΑΙΣ. ΔΩΡΟΝ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΣ Δ.Γ. ΔΡΑΚΟΝΤΟΥ. ΤΗ 4 ΜΑΧΟΥ 1897”.

Μοιράσου